/

/

/

/

/

/

Al febrer del 2014 vaig viatjar al Senegal de la mà del meu amic Lluís Llach. En conèixer la feina que feia la seva fundació prop del delta de Sine-Saloum, en concret a la comunitat rural de Palmarin, i fascinada per la gent i el lloc, ràpidament vaig saber que volia aportar-hi quelcom. La meva condició d’escriptora, sens dubte, em situa prop dels llibres i la lectura i em permet tenir amics en diverses editorials, i se’m va acudir que una bona cosa a fer seria construir una biblioteca. La comunitat no en tenia cap, les escoles disposaven de pocs llibres i l’hàbit de la lectura era pràcticament inexistent entre els seus habitants. Facilitar l’accés lliure al coneixement, a la cultura i a la informació per ajudar-los a aconseguir un futur més digne em va semblar un repte pel qual valia la pena treballar.

De retorn, vaig connectar amb catorze bones amigues i els vaig demanar si em volien ajudar. Juntes vàrem crear la campanya Un llibre per al Senegal i pel desembre del mateix any teníem els recursos per construir la biblioteca i el projecte arquitectònic fet. Al llarg dels vuit mesos que va durar la campanya, van ser moltes les persones que van col·laborar en el projecte. Gràcies a totes elles, el 3 de gener del 2015 es van iniciar les obres, que van finalitzar a l’estiu del mateix any. La Fundació Lluís Llach va tenir una presència molt activa durant tot el procés.

Avui, la biblioteca Nelson Mandela forma part del projecte educatiu de la Fundació al Senegal i és un equipament cultural que ocupa un lloc dins el paisatge de Palmarin i funciona com a espai de trobada, socialització i accés al coneixement. Està dotada amb prop de sis mil volums i té ordinadors, connexió a Internet, DVD i una ludoteca per als més petits. Rep usuaris tots els dies i és elogiada pels mestres i estimada i respectada per tothom. I a tots ells els dic: gràcies per permetre’m ajudar-vos!